Granaatappelsalade met olijfolie

Een frisse, knapperige veganistische salade met rode kool, komkommer, zoete paprika, granaatappel en een citrus-munt dressing gemaakt met extra vierge olijfolie en honing.

Voor: 2–3 als hoofdgerecht, 4 als bijgerecht • Bereidingstijd: ~15 minuten

Ingrediënten

Salade

  • 1/4 verse rode kool, zeer fijn gesneden
  • 200 g gemengde cherrytomaten (of gewone tomaten, in blokjes)
  • 1/2 komkommer, in dunne halve maantjes
  • 1 rode zoete paprika, in dunne reepjes
  • 1/2 granaatappel, alleen de pitjes
  • 2 lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1/2 bos verse peterselie, grof gehakt
  • 1/2 citroen (voor het verzachten van de kool)

Dressing

  • 2 theelepels witte azijn
  • 1 theelepel granaatappelmelasse
  • 1 theelepel honing (gebruik ahornsiroop/dadelstroop voor volledig vegan)
  • Sap van 1/2 sinaasappel
  • Sap van 1/2 citroen
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel gedroogde munt

Instructies

  1. Wassen & voorbereiden. Spoel alle groenten en fruit af en dep ze droog.
Diverse verse salade-ingrediënten op een houten snijplank, waaronder rode kool, cherrytomaten, granaatappel, peterselie en een rode puntpaprika
  1. Snijd alle salade-ingrediënten. Verwijder de kern van de kool en snijd deze zeer fijn. Meng met een snufje zout en een kneepje citroensap en masseer het 30 seconden. Halveer de cherrytomaten of snijd de gewone tomaten in blokjes. Halveer de komkommer in de lengte en snijd in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes van de paprika en snijd in dunne reepjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen en hak de peterselie grof. Haal de granaatappelpitjes uit de granaatappel.
Een kleurrijke, ongeklede salade in een kom, zorgvuldig gerangschikt met gesneden granaatappelpitjes, rode kool, komkommer, paprika en verse peterselie
  1. Maak de dressing. Klop de azijn, granaatappelmelasse, honing (of veganistische optie), sinaasappelsap, citroensap, olijfolie, zout en gedroogde munt door elkaar tot het een geëmulgeerde dressing is; proef en pas aan.
Verschillende ingrediënten voor een saladedressing op een houten ondergrond, waaronder flessen granaatappelmelasse, honing, azijn, gesneden citroen en een bloedsinaasappel
  1. Aankleden & omscheppen. Giet de dressing over de salade en schep het geheel 20-30 seconden om.
  2. Voeg olijfolie toe. Giet nu de extra vierge olijfolie over de salade en schep nogmaals kort om. Dit zorgt voor een perfecte, zijdezachte textuur en voorkomt dat de salade te snel doorweekt raakt. Vergeet niet zout toe te voegen.
Een fles extra vierge olijfolie die over een rijkelijk gevulde salade met granaatappelpitjes, peterselie en gesneden groenten in een kom wordt gegoten
  1. Laten rusten & serveren. Laat de salade 5-10 minuten staan; serveer op kamertemperatuur of licht gekoeld.
Een kleurrijke, fertig bereide granaatappelsalade in een decoratieve kom, geserveerd met een schijfje citroen en een fles olijfolie op de achtergrond

Tips & Variaties

  • Voeg geroosterde walnoten, amandelen of pompoenpitten toe voor extra crunch.
  • Maak de salade volledig veganistisch door honing te vervangen door ahornsiroop of dadelstroop.
  • Voor de beste versheid, bewaar de dressing apart en meng pas net voor het serveren.

Probeer het met onze Griekse extra vierge olijfolie en Griekse honing voor de beste smaak.

Share your love

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Veilige betalingen
Betaal veilig en eenvoudig, altijd beschermd.
Gratis verzending binnen Nederland vanaf €49,
Gratis verzending naar Duitsland en België vanaf €69
Geen verzendkosten bij elke bestelling.
24/7 ondersteuning
Altijd bereikbaar voor hulp en advies.
Cadeaus & aanbiedingen
Ontvang leuke extra’s en scherpe deals.